Man kan få covid-19 av vaccinet!

Den här myten bygger på en missuppfattning att vaccinen består av levande virus, som därför kan smitta en med sjukdomen.

 

Sanningen är att inget av de vaccin som godkänts eller håller på att utvecklas innehåller virus som har möjlighet att smitta en med covid-19. Syftet med alla vaccin är att lära vårt immunförsvar att känna igen och bekämpa viruset när det väl drabbar oss. Vaccinen mot covid-19 innehåller därför spår av ett ofarligt ämne som sitter på ytan av viruset. Alla rester bryts ned av vårt immunförsvar som sedan känner igen och snabbt kan bekämpa viruset om/när det dyker upp på riktigt.

 

SÅ HÄR KAN MAN BEMÖTA NÅGON SOM TROR PÅ MYTEN

 

“Jag vill inte vaccinera mig för jag är rädd att få covid-19 av vaccinet.”

“Vaccinen skyddar dig från att få covid-19. Det finns en missuppfattning om att man kan få sjukdomen av vaccinet men det stämmer inte.”

“Hur vet du det?”

“Det krävs ett helt virus för att man ska kunna bli smittad och vaccinen innehåller bara spår av en ofarlig del som finns på ytan av viruset. Det är nog därför den här missuppfattningen finns. Vårt immunförsvar lär sig känna igen den här delen av viruset så när vi stöter på det riktiga viruset kan kroppen snabbt försvara oss mot det innan vi blir sjuka. Därför är det inte möjligt att få covid-19 av vaccinet utan det skyddar oss mot sjukdomenMER INFORMATION:

Så fungerar vaccin – 1177