Pratbubbla med myten: Det är bättre att utveckla ett naaturligt skydd! Det är inte så viktigt att ­vaccinera sig om man inte tillhör riskgrupp!

MER INFORMATION:

Så fungerar vaccin – 1177.se

Skyddet utvecklas på samma sätt vid vaccination som vid sjukdom

 

Missuppfattning: Vaccinerna ger ett ”onaturligt” skydd som är annorlunda än det skydd man får efter genomgången sjukdom. 

 

Fakta: Kroppens reaktion på vaccin och sjukdom fungerar på samma vis: Immunförsvaret lär sig känna igen en del av viruset och utvecklar ett försvar med bland annat antikroppar som snabbt reagerar nästa gång de stöter på viruset. Risken för att drabbas av allvarliga följder är däremot mycket större med sjukdomen än om man vaccinerar sig.

 

SÅ KAN DU RESONERA MED NÅGON SOM TROR PÅ MYTEN

– Jag vill inte vaccinera mig för jag tycker det är bättre att utveckla ett naturligt skydd. Det är bättre än att spruta in något som är skapat i ett labb!

– Skyddet som byggs upp i kroppen fungerar på samma sätt med vaccin som när man har sjukdomen.

Det finns en myt om att vaccinskyddet är helt annorlunda men det stämmer inte.

Hur funkar det då?

– Vårt immunförsvar reagerar alltid när något främmande, till exempel ett virus, kommer in i kroppen. Immunförsvaret bildar särskilda försvarsceller som känner igen och snabbt kan reagera nästa gång de stöter på viruset. Skillnaden är bara att vaccinen inte gör dig sjuk under tiden.

 

Immunförsvaret fungerar på samma sätt, oavsett om du får ett vaccin eller blir drabbad av sjukdom.

 

Klicka på FLER vaccinmyter för tips på hur du kan bemöta dem